top

Strandvissen

Zeeonderlijnen maken

Werptechniek zeevissen

Zomervissen

Wintervissen

Garnalenvissen

Boomkorgarnalennetje
Zondag 15-5-2015 16:38 Jaap van Leeuwen

Visserijtechniek
De garnaal wordt gevangen met het principe van de boomkorvisserij, maar dan met een aanzienlijk minder zwaar vistuig. Op strand wordt een boomkor van ± 2 meter gebruikt. De garnaal wordt opgeschrikt door middel van een kleine ketting dat over de zand bodem sleept.

Boomkor
De boomkor bestaat uit een sleepnet dat wordt opengehouden door de boom: een metalen buis aan de voorkant van het net. Aan de uiteinden van de boom zitten stalen sloffen of sleeën die over de zeebodem glijden. Voor het net uit rolt een klossenpees over de bodem. Dit is een ketting waar klossen op zijn bevestigd die over de bodem rollen. Dit zorgt er voor dat de garnalen schrikken en daardoor in het net terechtkomen. Een boomkornet trek je achter je aan. Aan de sloffen zitten de boven- en de onderpees vast waaraan het net is bevestigd. Kor betekent sleepnet.

In de video´s hieronder meer informatie over de boomkor visserij.
Uitleg over het vissen met de boomkor - garnalennet
garnalenvisser

Vissen op garnalen - boomkor

Het garnalenseizoen begint in september en eindigt in april/mei. Er zijn twee manieren om op garnalen te vissen. De eerste manier is met een sleep of bordennet en dat doe je met twee personen. De tweede manier is met de boomkor en dat doe je met één persoon. In deze video kan je zien wat voor materiaal je nodig hebt om te vissen met de boomkor.
De bijvangst: kleine pieterman

garnalenvisser

De kleine pieterman

Bij het vissen op garnalen heb je ook te maken met bijvangst. Bijvangst is wat er in de kuil van een garnalennet zit. Dat kan zijn krabben, plat visjes, tarbotjes Maar ook vissen waar je voor moet uitkijken bijvoorbeeld de kleine pieterman is een heel erg giftig visje. Ook kleine zeebaars hebben stekels als je daar ingrijpt is dat erg pijnlijk.


Informatie
Copyright / Validatie
Valid XHTML 1.0 Transitional      Valide CSS!
© 2011 De strandvisser.nl Alle rechten voorbehouden.
De strandvisser gebruikt Flash Player
Flash Player