top

fasebooktwitterGoogle plus

 

Zeeaas
Maandag 25-7-2016 11:40 Jaap van Leeuwen

Zeepieren
Een van de bekendste aassoorten is de zeepier. Deze bewoner van de zeebodem is ongetwijfeld het belangrijkste natuurlijk aas voor de strandvisser.

Zagers
Een zager is bewegelijker dan de pier en heeft pootjes aan de zijkant. Ook is het lijf van de zager steviger van structuur dan die van de zeepier.

Garnaal, schelp aas, krabben enz.
Garnalen worden minder gebruikt als aas, maar is wel met grote aantallen in de Noordzee aanwezig. Wijting, bot en gul zwemt hier graag achteraan. Ook schelpaas en krabben worden gebruikt als zeeaas.

Hieronder vindt u een aantal instructiesvideo's over natuurlijk zeeaas.
Bewaaradvies zeeaas
zeepieren Ingezouten zeepieren
Je hoeft vandaag de dag je overgebleven zeepieren niet meer weg te gooien. Er zijn verschillende manieren om voor langere tijd je zeepieren te bewaren.In de video kan zien hoe deze zeepieren worden ingezouten Deze zeepieren vormen dan een zeer goed zeeaas voor met name voor onze vriend schar.
zeepieren Zeepieren bewaren
Meestal ga ik op vrijdag of op zaterdag vissen vanaf het strand. Overgebleven zeepieren en zagers hoef je na een visdag echt niet weg te geven of te gooien. In deze video kan je zien hoe lang je deze overgebleven zeepieren nog kan bewaren.
Aasnet om garnalen, krabben, en visjes te vangen
zeepieren Aasnet
Dit aasnet kan je makkelijk meenemen in je viskoffer of vistas. Het is een klein netje van 70cm breed (bovenpees). Om het net open te houden word gebruik gemaakt van twee kleine scheerbordjes. Aan deze scheerbordjes word de 8 meter lange vislijn bevestigd.
zeepieren Vissen met het aasnet
Naast zeepieren en zagers, als zeeaas. Kan je ook met garnalen, visjes en krabben gebruiken als aas. In Nederland word dit aas weinig gebruikt, terwijl het goed zeeaas is om hier mee te vissen. De maag inhoud van een gul, wijting, schar, bot, zeebaars, of tong , bestaat meestal uit garnalen, visjes of krabben. Naast de zeepier en zager kan je dit aas ook best gebruiken als zeeaas.
zeepieren Kuilknoop/steek
Een kuil is de achterkant van een vis/garnalennet waar de vis of garnalen in terecht komen. Vergeet nooit deze dicht te knopen voor dat je gaat vissen. Want het gebeurt nog wel eens dat ze dit vergeten. Voor het dicht maken van de kuil gebruik je de kuilsteek/knoop. Het is een makkelijke knoop en erg handig om een kuil mee dicht te maken en weer open te maken.
Aas of Pierennaald
zeepieren Zeepieren rijgen
Zeepieren worden met behulp van een aasnaald met aan één kant een punt en aan de andere kant een holle gedeelte waar je de punt van de haak in schuift. Via de naaldpunt rijg je de zeepier of zager voorzichtig op de naald.
zeepieren Aas of pierennaald
De aasnaald is onmisbaar voor elke zeevisser. Door deze aasnnaald is het beazen van de haak met pieren of zagers een peuleschil.
Informatie
Copyright / Validatie
Valid XHTML 1.0 Transitional      Valide CSS!
© 2012 destrandvisser.nl Alle rechten voorbehouden.
De strandvisser gebruikt Flash Player
Flash Player