top

 

Zeelood of werplood
Zondag 29-12-2013 22:45 Jaap van Leeuwen

Het belang van werplood
Als zeevisser heb je werplood nodig om je aas richting Engeland te gooien. Het werplood dat we gebruiken heeft verschillende vormen. De belangrijkste loodjes zijn break-awaylood, kogellood, pyramidelood of hoefijzerlood of botlood. Dit zeelood is te koop in een hengelsportzaak maar je kan het ook zelf gieten.

Loodmal
Voor het kopen van een loodmal bedenk je eerst welk zee- of werplood je het meest gebruikt. Het meest gebruikte werplood aan het strand, havenhoofd of strekdam is het break-away lood. Deze mallen zijn te koop in verschillende gewichten: 150gr, 175gr en 200gr. Dit break-away lood zijn ankerloodjes waarvan de ankers terugklappen als ze uit de bodem worden getrokken.

Kajak- of bootvissers
De kajakvisser kan gebruik maken van 150gr en 180gr zeelood. En de bootvissers onder ons kunnen kiezen voor een mal waarmee wat zwaarder lood kan worden gegoten.

loodjes
de belangrijkste zeelood, ankerlood, break-awaylood, kogellood, pyramidelood of hoefijzerlood De belangrijkste zeeloodjes
Dit is een greep uit de vele zeelood die de zeevisser gebruikt. Deze loodjes kunnen bestaan zonder anker of met ankers. Daarom alleen al gieten zeevissers hun zeelood zelf. In de video zie je de bekenste zeeloodjes. Ankerlood, Break-awaylood, Kogellood, Pyramidelood of Hoefijzerlood..
Verschillende loodmallen
hier ziet u mijn verschillende loodmallen waarin ik mijn loodjes in giet. De mallen zijn 150gr, 180gr en 200 gram. Loodmal
Voor het vissen van een havenhoofd, strekdam of vanaf het strand heeft men zee of werplood nodig. De soorten lood die ze gebruiken zijn met uitklapbare ankers maar ook zonder ankers. Er zijn heel veel vissers die daarom zelf hun lood gieten ook ik hoor daarbij. Dit zijn mijn verschillende loodmallen waarin ik mijn zeelood in giet. De mallen zijn 150gr, 180gr en 200 gram.
Het gieten van zee of werplood
het zelf gieten van 150 gram ankerlood of werplood met wegklapbare ankers Schuiflood 150 gram
Als zeevissers kunnen we natuurlijk ook onze zeelood zelf gieten. Dit is veel goedkoper vooral als je het gaat kopen. Het smelten van lood is vrij gemakkelijk. Voor dat we lood gaan smelten hebben we een mal nodig waar je het lood in kan gieten. Mallen voor het gieten van zeelood zijn verkrijgbaar in verschillende gewichten en soorten.
het zelf gieten van 150 gram ankerlood of werplood met wegklapbare ankers Zeelood 150 gram
Dit ankerlood met uitklapbare ankers is het meest gebruikte zeelood langs onze kust. Door de ankers aan het lood gaat het lood niet rollen maar ligt vastgeankerd op de bodem wanneer het stroomt. Het smelten en gieten van zeelood kan het beste in de buitenlucht gebeuren. Verkrijgbaar in verschillende gewichten.
het zelf gieten van 180 gram ankerlood met wegklapbare ankers Zeelood 180 gram
Ook dit ankerlood met uitklapbare ankers hoort in je viskist thuis. Dit lood word ingezet als het hard stroomt. Met de juiste mal kan je ook dit zeelood zelf maken. Door de ankers aan het lood gaat het lood niet rollen maar ligt vastgeankerd op de bodem. Ook bij het ophalen zullen de ankers terug klappen, dit geeft minder weerstand.
het zelf gieten van 200 gram ankerlood met wegklapbare ankers Zeelood 200 gram
En dan hebben we nog het zeelood van 200gr. Dit lood gebruik je als het heel hard stroomt. Al moet ik zelf zeggen dat ik dit lood zelden gebruik. Het is wel te gebruiken voor de boot en kajakvisser; die vissen immers wat verder zee in waar het toch harder stroomt. Ook deze mal is te koop bij een hengelsportzaak.
Het buigen van de ankers
het zelf gieten van 200 gram ankerlood met wegklapbare ankers Buigen van ankers
Hier kan je zien hoe ik de ankers buig van een aantal zeeloodjes met wegklapbare ankers. Dit zeelood giet ik zelf in een speciale loodmal. Voor het buigen van deze ankers gebruik ik twee hulpstuken. Deze hulpstukken kan je zelf maken in de video leg ik uit hoe je deze handige hulpmiddel kan maken.
Het gieten van jigkoppen
het zelf gieten van 150 gram ankerlood of werplood met wegklapbare ankers Jigkoppen
Als zeevisser kunnen we natuurlijk ook onze jigkoppen gewoon zelf gieten. Dit is veel goedkoper vooral als je het zelf gaat kopen En het smelten van lood is vrij gemakkelijk. Voor dat we lood gaan smelten hebben we een jigmal nodig. Je kan verschillende jigmallen kopen bij een hengel leverancier.Het smelten en gieten van jigkoppen kan het beste in de buitenlucht gebeuren.
naar boven
Informatie
Copyright / Validatie
Valid XHTML 1.0 Transitional      Valide CSS!
© 2012 destrandvisser.nl Alle rechten voorbehouden.
De strandvisser gebruikt Flash Player
Flash Player