Overhead cast

In Nederland is over je hoofd werpen de meest gebruikte worp bij het vissen vanaf een havenhoofd, strekdam of van het strand. Het is een veilige worp alleen als deze goed word uitgevoerd en met een voorslag van 60/100ste. Als je gaat vissen sta je dan zelf wel eens stil bij het werpen van je zeelood, van doe ik het wel goed? Deze worp kan je gebruiken voor elke zeehengel. Met deze worp kan je makkelijk over de honderd meter mee gooien, als je de techniek maar toepast die bij deze worp hoort. Door verder te gooien vergroot ook je kansen om meer vis te vangen. In de video geef ik je een demonstratie van de overhead cast

Off the ground cast (Basis worp)

Als je verder wil gooien dan 100 meter dan zullen we een andere werptechniek moeten leren. En om te beginnen is dat de OTG deze worp vormt de basis voor de Pendulum-worp. En deze worp moet je vloeiend kunnen gooien van af de grond. Zodra je dat kan, dan kan je beginnen met de pendulum cast.

Denk aan de Veiligheid

Het belangrijkse bij deze worpen is de veiligheid. Om de veiligheid te waarborgen maak ik gebruik van een voorslag van 70 tot 80/100ste.

De Hengel

Niet elke zeehengel kan je hier voor gebruiken. Vraag aan je hengel leveransier of je hengel bestand is tegen deze werpstijlen. Of anders even googelen.

Molen en reel

Deze worp kan je met een molen of reel doen

Pendulum cast

Als je flink geoefend heeft met de off the ground cast en deze worp feilloos kan gooien. Dan kan je beginnen aan de pendulum cast. Het enige verschil met de OTG is, je leg je lood nu niet meer op het strand maar het lood wordt de lucht in geslingerd (pendelen) als voorbereiding op de pendulum worp.

Brighton cast

De Brighton cast is een zeer korte worp om van af de grond werpen. Deze worp is uitgevonden op een pier waar je heel weinig ruimte had om te gooien. De Brighton cast kan je het beste gebruiken op een havenhoofd, strekdam of gewoon vanaf het strand. Gewoon blijven oefenen tot dat je deze worp onder de knie hebt.

Minimale voorslag

Nummer een is de veiligheid bij het werpen met een werphengel. Gebruik een voorslag van minimaal 50 of 60/100ste voor de overhead cast. En gebruik voor de off the ground en Pendulum cast minimaal een voorslag van 70 of 80/100ste.